Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že realita nebývá tak jednoznačná. A jelikož materiál tvoří zpravidla největší položky v rozpočtu rekonstrukce či stavby, stoprocentně se vyplatí jej dobře naplánovat a promyslet. A my vám s tím samozřejmě pomůžeme – radou a možná i činem.

Co potřebuju?

Než se vydáte do nejbližšího obchodu, nebo navštívíte nějaký e-shop, musíte bezpodmínečně vědět, co vlastně potřebujete. Nemusíte mít k dispozici rozpad do posledního šroubku, ale přehled o základních surovinách ano. Pokud se vydáte nakupovat jen tak naslepo, je dost pravděpodobné, že na něco zapomenete, nebo koupíte věc, kterou ve finále ani nebudete potřebovat, nebo nebude pro vaše účely použitelná.

Znalost zboží je v tomto případě zcela zásadní, takže se nezdráhejte přijmout radu a pomoc odborníka. Ten vám leckdy navíc dokáže doporučit výhodnější alternativu.

Kolik toho potřebuju?

Abyste po dokončení rekonstrukce nesplakali nad výdělkem, musíte nakoupit tak akorát – aby vám materiál nechyběl, ale ani aby vám nezůstaly příliš velké přebytky. Ne vše se dá uschovat pro pozdější použití, nebo přeprodat dalším zájemcům. Stejně jako u předchozího bodu, i zde vám pomůže pečlivá kalkulace a konzultace se zkušenějším kolegou stavařem. Vždycky je však lepší mít nějakou tu rezervu k dobru a neshánět v závěru rekonstrukce lepidlo na kachličky, nebo cement.  

Kde můžu nakupovat?

Víte už co, víte kolik, ale nevíte kde. Možnosti máte v podstatě tři. Pro nákup většího množství stavebního materiálu, nebo produktů v přesné specifikaci je nejlépe navštívit specializovanou prodejnu stavebnin. Pro běžnější materiál a doplňky pak skvěle poslouží takzvané hobbymarkety, kde můžete pod jednou střechou nakoupit vše od koupelnových kachliček po okapové roury – Hornbach, OBI, Baumax nebo Bauhaus Třetí možností je pak využití bazarů a inzerátů nabízející materiál z druhé ruky. Tady se dá kápnout na zajímavé věci za velice slušné peníze, ovšem vždy s rizikem, že kvalita nesplní vaše očekávání.

A jak už jsme jednou zmínili, dnes už není problém nakoupit prakticky jakýkoliv stavební sortiment přes internet. Máte-li už zkušenosti, přesně víte co potřebujete a máte k dispozici solidní obchod, můžete navíc i ušetřit za dopravu, nebo vyčkat na nějakou výhodnou slevovou akci.

Nákup jako služba?

Na závěr si záměrně necháváme ještě jednu třešničku. Nakoupit vhodný materiál v potřebném množství na správném místě není hračka. Obzvlášť pro člověka, pro kterého to není denní chleba. Proto může být tím nejlepším řešením svěřit nákup materiálu stavební firmě, se kterou spolupracujete na vašich projektech. Kvalitní společnost vám zaručí, že svůj materiál dostanete včas, v nejlepší jakosti a za nejlepší možnou cenu.

A jak už jsme jednou zmínili, dnes už není problém nakoupit prakticky jakýkoliv stavební sortiment přes internet. Máte-li už zkušenosti, přesně víte co potřebujete a máte k dispozici solidní obchod, můžete navíc i ušetřit za dopravu, nebo vyčkat na nějakou výhodnou slevovou akci.

Přečtěte si další díly našeho seriálu

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat…

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že…

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce…

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě.…

Kolik stojí rekonstrukce bytu 2+kk?

Byty 2 + kk (čili byty čítající dvě obytné místnosti, kuchyňský kout, předsíň a koupelnu) jsou velmi oblíbené u bezdětných párů, nepočetných rodin, nebo coby studentské byty. Jejich provoz nebývá nikterak nákladný a jejich dispozice skýtá překvapivě mnoho možností. Na kolik vás ale může přijít rekonstrukce takového bytu? Na co dát pozor a co se určitě vyplatí zohlednit si řekneme v následujícím článku.

Co budeme rekonstruovat?

Náklady na rekonstrukci bytu se odvíjí od mnoha faktorů. Záleží především na tom, co vše bude předmětem rekonstrukce. Nemáte-li v plánu velké stavební úpravy, zásahy do rozvodů a kompletní výměnu zařízení a spotřebičů, dá se říct, že se s náklady můžete vměstnat někam kolem částky 100 000 kč. Jako naprostý základ je tedy určit a stanovit rozsah rekonstrukce a toho se držet. A pokud v čase zjistíte, že budete muset provést i akce, které nebyly v plánu, raději si udělejte nový rozpočet. I zdánlivé maličkosti se ve finále mohou na vyúčtování celé rekonstrukce neblaze podepsat.

V jakém stavu je byt?

Rekonstrukce dvacet let starého bytu bude pochopitelně vyžadovat jiný přístup a úsilí, než rekonstrukce původního panelákového bytu z roku 1980. Rozdíl je v použitých materiálech, konstrukčních řešení a samozřejmě také v celkovém stavu zařízení a materiálů. Ještě než začnete s přípravou rozpočtu, udělejte si alespoň hrubou představu o současném stavu bytu. A to tím spíše, pakliže jste novopečení majitelé a nemáte přehled o historii objektu a jeho skrytých závadách. A vůbec není na škodu si na tento odhad přizvat odborníka, který vám může pomoci odhalit nejednu skrytou závadu.

Nezapomeňte na vedlejší náklady

Stokrát nic umořilo osla, jak praví jedno přísloví. Oproti tomu, vašemu rozpočtu na rekonstrukci ke zruinování bohatě stačí takových deset nezohledněných položek. Krásným příkladem je třeba malování po rekonstrukci. Ne každého trkne, že po dokončení nové vyzdívky bude potřeba nejen řádně uklidit, ale také vymalovat. Není to sice přímá část rekonstrukce, ale je to činnost, která zabere dost času a vyžaduje určité vybavení, které samozřejmě není zadarmo. Popřemýšlejte tedy i nad těmito vedlejšími úkony, které mohou vaši rekonstrukci provázet.

S jakou částkou počítat?

Ve finále tedy zjistíte, že základní sazba, kterou jsme určili na nějakých sto tisíc korun se pomalu postupně nabaluje a zvyšuje. Nicméně je vždy lepší rozpočet podkročit, než překročit. Na druhou stranu ale asi ani není možné zohlednit veškerá rizika a nečekané výdaje. Protože můžeme doporučit paušální navýšení stávajícího odhadu o nějakých deset až dvacet procent, které by mělo vytvořit dostatečnou rezervu. Dle zkušeností našich a našich zákazníků se však po rekonstrukci bytu 2+kk dostanete na částku v rozmezí 400 až 800 tisíc korun.

Přečtěte si naše další články

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Chystáte se rekonstruovat byt, dům, chatu, kancelář nebo provozovnu? Máte zajištěný materiál, firmu, pomocníky, volno v práci a myslíte si, že můžete…

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Rekonstrukce bytu není jen o nářadí, řemeslnících a stavebních povoleních. Je to samozřejmě také otázka peněz a nemalých nákladů. A…

Jak na obklady v koupelně?

Jak na obklady v koupelně?

Jistě budete souhlasit s tím, že vzhled a atmosféru koupelny dělá z takových devadesáti procent její obložení. Krásná vana či luxusní sprchový…

Přečtěte si naše další články

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce dětských pokojů zařadit do kategorie, která snoubí (nebo by alespoň měla snoubit) v co nejlepším poměru vzhled a funkčnost. Co si budeme namlouvat, děti jsou nároční „zákazníci“ a my pro ně chceme jen a jen to nejlepší. Rekonstrukce dětských pokojů tak vyžaduje dobré plánování a přípravu z hlediska rozvržení nábytku a případných stavebních úprav.

Desítky možností

Dětské pokoje jsou velmi specifickou záležitostí. Mění se s věkem dětí a jejich potřebami a k tomu jsou prakticky neustále vystaveny jejich řádění. Není divu, že jejich údržba není nic jednoduchého a rekonstrukce se může stát aktuálním tématem dřív, než se nadějete. Ale jak už jsme zmínili v úvodu, co bychom pro naše děti neudělali, že? Dobrou zprávou je, že v současné době můžete čerpat z nepřeberného množství řešení a nápadů, případně jít vlastní cestou.

Z jednoho pokoje dva

Klasickým problémem, který při rekonstrukci dětských pokojů často řešíme, je sdílení jednoho pokoje dvěma a více dětmi. A obecně platí, že čím větší věkový rozestup, tím je situace komplikovanější, protože není vždy možné pokoj ladit do jedno stylu, který by vyhovoval oběma dětem. Ovšem i zde máme několik možností, jak si poradit. Optimálním řešením může být rozdělení pokoje na dvě části. A to buď trvale, pomocí zabudované příčky, nebo prostřednictvím mobilních zástěn či závěsů. S těmi nedosáhnete úplného oddělení dvou prostorů, ale máte možnost je časem měnit podle vašich potřeb.

Za zmínku také stojí možnost rozdělení pokoje nikoliv vertikálně, nýbrž horizontálně. Jestliže máte k dispozici pokoj s vysokým stropem, je možné toto místo využít například ke spaní, coby úložný prostor, případně zde vybudovat takřka celé patro. V tomto případě ovšem dbejte především na nosnost a celkovou bezpečnost této konstrukce. A pokud využijete například k ukotvení nosné zdi, raději prověřte nutnost vyřízení stavebního povolení.

Myslete na praktickou stránku věci

V rámci rekonstrukce dětského pokoje dochází často také k obměně jeho vybavení. Stolky, regály, poličky, postele, ale také hračky a různé dekorace. To vše je potřeba sladit do pokud možno co nejharmoničtějšího celku. Ve snaze o dokonale vyladěný interiér byste však neměli zapomínat na to, že tento pokoj bude potřeba také uklízet, a hlavně odolat náporu dětské hravosti a fantazie. Někdy je tak lepší oželet krásu nad praktičností a odolností.

Totéž se týká i stěn dětského pokoje – neocenitelnou službu mohou poskytnout například otěru odolné, vodou omyvatelné barvy, které dlouho vydrží a také velmi dobře vypadají.

Přečtěte si další díly našeho seriálu

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat…

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že…

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce…

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě.…

Na kolik vyjde rekonstrukce bytu 3+1?

Rekonstrukce bytu je věc záludná a nevyzpytatelná. Nikdy úplně dopředu nevíte, jaká bude její časová a finanční náročnost. Nečekaných věcí a potenciálních rizik, které můžete během prací odhalit je spousta a jak praví jeden z Murphyho zákonů, co se může pokazit, to se obvykle pokazí. To vše samozřejmě roste úměrně s rozsahem rekonstrukce a velikostí bytu. V tomto článku se tedy zaměříme na finanční odhad rekonstrukce bytu 3+1. Tyto byty jsou na trhu velmi žádané a ceněné. Je proto v zájmu každého majitele tuto nemovitost nenechat chátrat, ale naopak udržovat, zvelebovat a zvyšovat její tržní hodnotu.

Rekonstrukce 3+1 pod sto tisíc? Těžko…

Pochopitelně nelze exaktně určit obecnou částku, na kterou vás rekonstrukce bytu 3+1 vyjde. Dle zkušeností, trendů a vývoje cen však můžeme téměř s jistotou říct, že se lze velmi těžko dostat pod hranici 100 000 Kč. Pro pořádek ale uvádíme, že za rekonstrukci nepovažujeme jednotlivé činnosti jako například malování, výměnu nábytku nebo pokládání nových obkladů. Teď je tedy otázka, jak daleko překročíte onu pomyslnou stotisícovou hranici.

Kuchyně + koupelny – největší žrouti peněz i času

Rekonstrukce se pochopitelně nemusí týkat celého bytu. Pokud je v ní ale zahrnuta kuchyň či koupelna, měli byste zbystřit a v hlavě se vám rozsvítit červená výstražná kontrolka. Rekonstrukce těchto dvou místností v sobě totiž zpravidla zahrnují zásah do vodovodních rozvodů a ten potom tvoří na finálním vyúčtování tu nejtučnější položku – jak za práci, tak za materiál.

Nakupujte s rozumem

Velká část rozpočtu je samozřejmě tvořena materiálem. A na tom se dá s trochou snahy ušetřit významné částky. I stavebniny a hobby markety už dnes běžně rozjíždí slevové akce a množstevní, nebo věrnostní slevy. Pokud vás tedy vyloženě netlačí čas a máte tu možnost, ve finále vás materiál může vyjít až o polovinu levněji. V žádném případě ale nenavádíme k tomu, abyste za každou cenu sahali po tom nejlevnějším, nebo druhořadém zboží. I zde samozřejmě platí, že za kvalitu se vyplatí oželet nějakou tu korunu.

Počítáte se spotřebiči?

Velmi častou a zásadní chybou je, že finanční plán nezahrnuje spotřebiče. Jenže nová lednička, pračka, sušička, či myčka rozhodně není zadarmo a i když jste s tímto nákupem napoprvé nepočítali, můžete zjistit, že se vám staré zařízení do nově zrekonstruovaného bytu nehodí, nebo nevejde. Proto je dobré se zamyslet i nad těmito položkami a raději s nimi počítat.

I firma se může prodražit

V případě, že spoléháte na služby externí firmy, může to být ten nejlepší nápad, který vás napadl. Čas i finální náklady můžete tímto rozhodnutím dostat na velmi rozumnou úroveň. Kvalitních a poctivých firem a řemeslníků však není tak mnoho jak se na první pohled zdá a ti opravdu dobří nemají o práci nouzi. Pokud tedy na vaši rekonstrukci spěcháte, počítejte s tím, že vás může čekat příplatek za přednostní vyřízení. I tak to ale stále může být lepší varianta, než kvapná amatérská práce.

Přečtěte si naše další články

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Chystáte se rekonstruovat byt, dům, chatu, kancelář nebo provozovnu? Máte zajištěný materiál, firmu, pomocníky, volno v práci a myslíte si, že můžete…

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Rekonstrukce bytu není jen o nářadí, řemeslnících a stavebních povoleních. Je to samozřejmě také otázka peněz a nemalých nákladů. A…

Jak na obklady v koupelně?

Jak na obklady v koupelně?

Jistě budete souhlasit s tím, že vzhled a atmosféru koupelny dělá z takových devadesáti procent její obložení. Krásná vana či luxusní sprchový…

Přečtěte si naše další články

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě. Někdo by mohl namítnout, že pokoji určenému pouze ke spaní nemusíme věnovat tolik pozornosti a námahy, opak je ale pravdou. Není žádnou novinkou, že prostředí, ve kterém trávíme obvykle kolem osmi hodin (byť ve spánku) významně ovlivňuje naši pohodu – psychickou i fyzickou. Není tedy na čase se podívat, zda i vaše ložnice nepotřebuje nějakou tu rekonstrukci?

Nová, nebo stávající ložnice?

V některých případech se stává, že v rámci rekonstrukce přesouváme místnosti a jejich účel mezi sebou. Dá rozum, že kuchyň a obývací pokoj jen tak neprohodíte, ale například výměna ložnice za dětský pokoj bývá docela běžná. V tomto případě je nutné zohlednit a prověřit zejména dvě věci.

První je možnost použití původního nábytku. Není totiž výjimkou, že na první pohled shodné pokoje mají nepatrně jiné rozměry, nebo například rozmístění topení. A pak může nastat vcelku nepříjemný problém, kdy kvůli posteli nemůžete zavřít dveře, nebo zjistíte že musíte oželet jeden z nočních stolků.

Druhou věcí, která se vyplatí zkontrolovat je rozmístění zásuvek. Pokud nechcete zasahovat do elektrických rozvodů, jistě přijde vhod použití těch stávajících. V ložnici jich obvykle není potřeba mnoho, ale v dnešní digitální době se bez nich těžko obejdeme úplně.

Jak jsou na tom okna?

V ložnici se více než kdekoliv jinde vyplatí investovat do kvalitních oken. V rušnějších lokalitách může přijít vhod jejich odhlučněná varianta a v případě jejich orientace na východ pak kvalitní zatemňovací žaluzie. Oboje pak přispívá k vašemu komfortu a pohodlnému spánku. Okna by tak měla v rámci rekonstrukce jistě přijít na řadu – alespoň ve fázi plánování a prověřování.

Fantazii se meze nekladou

V rámci rekonstrukce však máte jinak volnou ruku a záleží jen na vaší představivosti. Nemusíte se držet zajetých kolejí a zavedených zvyklostí. Při současném sortimentu na trhu stavebnin a dekorací domácností můžete vaši ložnici stylizovat, jak vás napadne.

Pokud jste ale zaměření spíše na praktickou stránku věci, může být dobrým typem využití úložných míst, které ložnice nabízí. Zajímavým řešením mohou být vestavěné, či stropní skříně, které i v malém prostoru skýtají velké možnosti. V kombinace s vhodně zvolenou zrcadlovou stěnou tak získáte praktický doplněk, který navíc opticky zvětší i rozměrově chudší pokoj.

Dnes jsme se tedy zaměřili spíše na estetickou stránku rekonstrukce. I zde ale může přijít ke slovu bourací kladivo. Pakliže máte jakékoliv dotazy, nebo máte zájem o naši pomoc, neváhejte se nám ozvat. Společně vaši věc probereme a najdeme to nejlepší řešení.

Přečtěte si další díly našeho seriálu

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat…

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že…

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce…

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě.…

Díl 4. – Rekonstrukce obývacího pokoje

Po rekonstrukci koupelny si můžeme trochu odpočinout. A to obrazně, i doslova. Teď bude totiž řeč o rekonstrukci obývacího pokoje. Ta nebývá tak náročná, jako už zmíněná kuchyň či koupelna, chce ovšem taky svoje. Zatímco u jiných místností a pokojů leckdy převažuje praktická stránka věci, u obývacího pokoje se hledí se stejnou důležitostí také na komfort, pohodlí a všeobecně příjemné prostředí. Má rekonstrukce obývacího pokoje i jiná specifika a úskalí? Na to se podíváme právě teď.

Obývák = gauč a televize

Jistě nám dáte za pravdu, že tato rovnice je značně nepřesná, nebo přinejmenším zastaralá. Jistě, každý má jiné priority a někomu ke štěstí stačí pohodlné kanape a obrazovka. Nepopíráme výhody a kouzlo takového obývacího pokoje, přesto si však vezmeme za vzor poněkud rozmanitější interiér.

Samozřejmě záleží, jestli obývací pokoj slouží/bude sloužit coby zázemí početné rodiny, studentská společenská místnost, alternativní ložnice, nebo relaxační místnost mladého páru. Rekonstrukce obývacího pokoje totiž obvykle nemá za cíl velké dispoziční změny, spíše jde o renovaci stěn, podlah, stropů, oken a vybavení.

Příčka udělá hodně

Jestliže máte štěstí a váš obývací pokoj disponuje velkorysou plochou, můžete také popřemýšlet nad rozdělením pokoje sádrokartonovou, nebo jinou příčkou. Můžete tak získat dva menší, plnohodnotné pokoje, případně částečným přepažením zajímavě rozdělit obývací pokoj na dvě části a získat například separovaný kout pro stolování, relaxaci s knížkou, nebo domácí cvičení. V tomto případě jen nezapomínejte prověřit, zda vám bude vyhovovat rozmístění světel, vypínačů, zásuvek a topení. Výhodou takovéhoto zásahu je bezesporu i to, že se zde objedete bez jakéhokoliv stavebního povolení.

Za málo peněz, hodně muziky

Další výhodou rekonstrukce „jednoduchého“ pokoje typu obýváku, či ložnice, je možnost radikální změny interiéru za poměrně nízké náklady. Pokud není rekonstruovaná místnost ve vyloženě dezolátním stavu a není potřeba opravovat rozsáhlá poškození stěn, podlah a stropů, máte vyhráno. Vhodně vybraná podlaha, ladící tapeta a správně zvolená výmalba jednak dokážou zakrýt drobnější kosmetické nedostatky, ale hlavně totálně změnit ráz místnosti.

V případě, že máte v plánu některou z výše uvedených akcí, vyplatí se vaši představu přenést do podoby co nejvěrnější simulace. Dnes už není problém využít služeb některého softwaru, které se touto službou zabývají. Velmi věrně se pak můžete přesvědčit, jak by váš obývací pokoj vypadal s dřevěnou podlahou, nebo například se světlemodrou výmalbou. Předejdete tak rozčarování z finálního výsledku, který ne vždy musí být podle vašich představ.

Přečtěte si další díly našeho seriálu

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat…

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že…

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce…

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě.…

Díl 3. – Rekonstrukce koupelny

Pokud bychom porovnávali poměr velikosti místnosti a náročnost její rekonstrukce, běžná koupelna by se dost pravděpodobně umístila na prvních příčkách. Nebudeme si nic nalhávat, rekonstrukce koupelny patří k těm náročnějším. S dobrou přípravou a poctivým přístupem se však dá zvládnout i tato výzva. A aby vám to šlo co nejlépe od ruky, právě na rekonstrukci koupelny se zaměříme v následujícím článku.

Co obnáší rekonstrukce koupelny?

To je docela dobrá otázka, protože každý může mít trochu jiné představy a očekávání. Neexistuje však úplně přesná definice a z úplně základního pohledu můžeme rekonstrukci koupelny rozdělit na dvě skupiny. Tou první jsou spíše kosmetické úpravy typu výměny kachliček či obložení, nový nábytek, nebo instalace nových kohoutků. I zde na nás může číhat spousta nástrah a práce, ale pořád se nejedná o zásahy do zdí, trubek a rozvodů vůbec.

Druhou kategorií jsou pak právě rozsáhlejší a důkladnější rekonstrukce, které obnáší i bourací a instalatérské práce. Zde se dá samozřejmě očekávat zvýšená náročnost ve všech ohledech – časových i finančních. Před zahájením rekonstrukce si tak koupelnu dobře prohlédněte, ať víte, do čeho jdete.

Na co se připravit?

V momentě, že ve vašem případě převažuje spíše druhá varianta obsáhlejší rekonstrukce, vyplácí se opravdu důkladná příprava. Okolí koupelny (obzvláště sousedí-li s kuchyní, toaletou, nebo nějakou technickou místností) je velmi často doslova prošpikováno rozvody vody, elektřiny, odpadů nebo plynu. A zejména u starších objektů, které pamatují nejednu přestavbu panuje zpravidla v těchto rozvodech chaos a zmatek. Rekonstrukce je tak vítanou (i když poněkud náročnou) příležitostí, jak dát věci do pořádku. Než ale vybouráte první cihlu, udělejte si řádný výzkum, ať se v jedné chvilce neoctnete ve tmě, nebo po kotníky ve vodě. Nezapomeňte ale, že oficiální plány se od skutečnosti mohou zásadně lišit.

Máte povolení?

Je jasné, že kvůli výměně umyvadla, nebo položení dlažby nepoběžíte na stavební úřad. Když ale zasahujete do nosních zdí, nebo zásadně měníte dispozice bytu, je tato návštěva na místě. A rozhodně se nevyplatí ji podceňovat. Pro některé činnosti platí ohlašovací povinnost, pro jiné kompletní stavební povolení. Při jakýchkoliv stavebních činnostech je však dobrý zvyk a slušnost upozornit na tuto skutečnost sousedy. Zásadnější rekonstrukce totiž není otázkou jednoho odpoledne, ale obvykle se protáhne na několik dnů, ne-li týdnů. To vše samozřejmě v návaznosti na velikosti objektu, rozsahu prací a samozřejmě i vašich schopnostech a časových možnostech. A když nejste v těchto kritériích zrovna nejsilnější, určitě se nám ozvěte, jistě nebudete litovat.

Přečtěte si další díly našeho seriálu

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat materiál?

Díl 7. Tipy a rady – Kde a jak nakupovat…

Na tuto otázku existuje poměrně jednoduchá odpověď. Nakupovat materiál byste měli výhodně a u kvalitních prodejců 🙂 Jenže víme, že…

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Díl 6. – Rekonstrukce dětského pokoje

Tak jako jsou rekonstrukce koupelen a kuchyní náročné z hlediska řemeslného a rekonstrukce ložnic a obývacích pokojů z pohledu vizuálního, můžeme rekonstrukce…

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

Díl 5.– Rekonstrukce ložnice

A z obývacího pokoje se můžeme plynule přesunout přímo do ložnice. Ta by měla být oázou klidu a odpočinku v každém bytě.…