Díl 2. – Rekonstrukce kuchyně

Rekonstrukce kuchyně bývá jednou z nejčastějších a také nejnáročnějších vůbec. A když se trochu zamyslíme, je to vcelku logické. Kuchyně je místo, kde se vaří i stoluje, kde se často schází rodina i známí, a kde je také velká koncentrace nejrůznějších přístrojů a spotřebičů. To všechno (ač spojeno s veskrze příjemnými věcmi) se samozřejmě negativně podepisuje na stavu této místnosti a jeho vybavení. K tomu se samozřejmě mění i trendy a tak můžete jednoho dne s úžasem zjistit, že vaše kuchyně už nutně potřebuje nový, svěží a moderní kabátek. Inu, proč ne, pusťme se do toho.

Jak to bude vypadat?

Na začátku každého projektu je myšlenka. A naším úkolem je ji zhmotnit do co nejlepší podoby. Jak už jsme nastínili, v kuchyni (obzvlášť je-li kombinovaná s jídelním koutem) trávíme mnoho času. Proto si návrh její budoucí podoby zaslouží pečlivost a promyšlenost do posledního detailu. Jinak se také může stát, že vás ten nedomyšlený „detail“ bude pronásledovat další řádku let. A to se týče jak vzhledu, tak i praktického fungování. Ideální je proto mít k dispozici grafický model včetně barev a budoucího vybavení. Minimálně rukou načrtnutý, v lepším případě pak v profesionálním programu, kde můžete rychle a snadno porovnávat různé varianty.

Jak to bude fungovat?

Jakmile se shodnete na barvách, tvarech a celkovém vyznění interiéru, prověřte také jeho funkčnost. A to zejména pokud berete rekonstrukci kuchyně jako příležitost pro nové uspořádání nábytku a vybavení. Dbát byste měli na ergonomicky a logisticky výhodné uspořádání. Dřez by například neměl být příliš daleko od sporáku, dvířka od lednice by vám při otevření neměla blokovat přístup na kuchyňskou linku a podobně.


Jestliže plánujete také přestěhování spotřebičů, prověřte si dostupnost, dostatečný počet a kapacitu elektrických zásuvek. Určitě nechcete při každém použití kávovaru vypojovat mikrovlnou troubu, nebo riskovat vyhozené pojistky při každém spuštění myčky.

Z praktického hlediska si také dejte pozor na vizuálně krásné, ale špatně udržovatelné povrchy skříněk, pracovních desek a zásuvek. V případě, že chcete praktickou kuchyň, volte také praktické materiály.

Čtyři hlavní oblasti

V rámci rekonstrukce kuchyně může být užitečné si tento segment rozdělit na čtyři hlavní části:

  • Kuchyňská linka tvoří obvykle jádro celé místnosti a od ní se odvíjí rozmístění dalšího vybavení. Její vzhled je také určující pro styl, tvary a barvy zbytku kuchyně
  • Podlaha v kuchyni je také důležitá – musí být praktická, ale stejně tak i sladěná s celým interiérem. Možností pro rekonstrukci je mnoho – od obyčejného lina, přes klasickou keramickou dlažbu až po dřevěné podlahy.
  • Stěny v kuchyni jsou na tom podobně. Zásadní je sladit praktickou (udržitelnost a údržba) a vizuální (barvy, vzory, materiály) stránku věci. I zde může být řešením vhodná výmalba, vinylové tapety, nebo nějaký druh obložení.
  • Kuchyňské spotřebiče také mohou zásadně zamávat s finálním výsledkem a je třeba je také zohlednit. Dnes není problém koupit lednice, sporáky, myčky a další přístroje v barvě a designu, který se vám hodí. Nezapomínejte však na jejich rozměry a nutnost připojení k elektřině, vodě a odpadům.

Přečtěte si naše další články

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Kdy je potřeba stavební povolení při rekonstrukci?

Chystáte se rekonstruovat byt, dům, chatu, kancelář nebo provozovnu? Máte zajištěný materiál, firmu, pomocníky, volno v práci a myslíte si, že můžete…

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Jak financovat rekonstrukci bytu?

Rekonstrukce bytu není jen o nářadí, řemeslnících a stavebních povoleních. Je to samozřejmě také otázka peněz a nemalých nákladů. A…

Jak na obklady v koupelně?

Jak na obklady v koupelně?

Jistě budete souhlasit s tím, že vzhled a atmosféru koupelny dělá z takových devadesáti procent její obložení. Krásná vana či luxusní sprchový…

Přečtěte si naše další články

Díl 1. Rekonstrukce bytu a domu – příprava

Koho čeká rekonstrukce bytu nebo domu, tomu se sluší popřát hodně štěstí a pevné nervy. Výsledek sice zpravidla stojí za to, ale před tím vás čeká spousta práce, dřiny, nervů a starostí. Anebo že by to šlo přece jenom hladčeji, bez zbytečných stresů a prodlev? My jsme přesvědčeni že ano a s radostí vám poradíme, jak na to. A začneme jak jinak, hezky od začátku – od samotné přípravy a plánování. Tam totiž stojí základ vašeho úspěchu i neúspěchu.

Rekognoskace terénu

Vojenskou terminologií řečeno, úspěch v bitvě se odvíjí od znalosti bojiště. A jestliže chcete úspěšně rekonstruovat byt, musíte vědět co. Takže ještě než vybouráte první cihlu, důkladně si prohlédněte a prověřte stav zdí, inženýrských sítí, podlah a vůbec všeho co vás napadne. A pakliže si nejste v tomto ohledu příliš jistí, zavolejte si nás a my vám s tímto odhadem rádi pomůžeme.

Sami nebo s firmou?

Touto nabídkou se vlastně dostáváme k další, dosti zásadní otázce. A ta zní: Jste schopni celou rekonstrukci zaštítit vlastními silami, nebo budete potřebovat pomoc a podporu odborníků? V minulých desetiletích bývalo zvykem a trendem si vše zařizovat a provádět svépomocí. Jednak díky finančním úsporám a jednak díky nedostatku spolehlivých a kvalitních firem. Věříme, že tyto překážky už neplatí. Specializovaná firma, která se vyzná, má potřebné znalosti, vybavení a zkušenosti může být k nezaplacení. Ovšem v tom dobrém slova smyslu – může vám ušetřit čas, peníze i starosti.

Čas jsou peníze…

Ostatně, peníze a čas jsou pro rekonstrukci dva velmi důležité indikátory. A ruku na srdce, v těchto ohledech není zrovna dvakrát lehké projekt typu rekonstrukce ukočírovat. Často musíte bohužel volit kompromis mezi rychlostí a dobrou cenou za materiál a služby. Tudíž opět zdůrazňujeme důležitost dobrého plánování a zohlednění určitých rezerv pro případ nenadálých událostí a vícenákladů. Chcete-li ovšem jistotu ještě o řád vyšší, obraťte se bez obav na nás – po prvotní prohlídce a diskusi vám předáme detailní časový plán i rozpočet.

Plán a povolení

I když máte před zahájením rekonstrukce práce a starostí nad hlavu, měli byste si najít čas a kapacity na zařízení alespoň těch nejdůležitějších dokumentů. A v některých případech je to dokonce nutnost. Mluvíme teď hlavně o plánu projektu a potřebných úředních povoleních. Bez nich se totiž nepohnete a pokud ano, riskujete mastnou pokutu a popotahování ze strany státních orgánů. Ale i tyto služby jsme schopni za vás vyřídit bezchybně a bez zbytečných průtahů.

Přechodné bydlení

Náhradní ubytování zatím nenabízíme, ale dobru radu ano. Zejména při větších rekonstrukcí se zamyslete, zda během nich můžete v bytě či domě normálně fungovat, nebo budete potřebovat na pár dní složit hlavu někde jinde, případně si alespoň zajistit místo, kde si můžete odbýt zásadní hygienu. S rekonstrukcí to sice úplně nesouvisí, ale proč si přidělávat starosti, že?

Přečtěte si naše další články

Díl 1. Rekonstrukce bytu a domu – příprava

Díl 1. Rekonstrukce bytu a domu – příprava

Koho čeká rekonstrukce bytu nebo domu, tomu se sluší popřát hodně štěstí a pevné nervy. Výsledek sice zpravidla stojí za…

Díl 2. – Rekonstrukce kuchyně

Díl 2. – Rekonstrukce kuchyně

Rekonstrukce kuchyně bývá jednou z nejčastějších a také nejnáročnějších vůbec. A když se trochu zamyslíme, je to vcelku logické. Kuchyně je…

Díl 3. – Rekonstrukce koupelny

Díl 3. – Rekonstrukce koupelny

Pokud bychom porovnávali poměr velikosti místnosti a náročnost její rekonstrukce, běžná koupelna by se dost pravděpodobně umístila na prvních příčkách.…

Přečtěte si naše další články